KnowBrainer Speech Recognition
Decrease font size
Increase font size
Topic Title: SP 6.9 PRO - Final Update
Topic Summary: Featuring three brand-new modules: Launching Zone©, Find Me©, SP Grid©
Created On: 03/10/2021 02:01 PM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
 SP 6.9 PRO - Final Update   - dilligence - 03/10/2021 02:01 PM  
 SP 6.9 PRO - Final Update   - Edgar - 03/19/2021 12:29 PM  
 SP 6.9 PRO - Final Update   - Edgar - 03/19/2021 12:40 PM  
 SP 6.9 PRO - Final Update   - dilligence - 03/19/2021 03:02 PM  
 SP 6.9 PRO - Final Update   - Edgar - 03/19/2021 05:03 PM  
 SP 6.9 PRO - Final Update   - Edgar - 03/19/2021 05:20 PM  
 SP 6.9 PRO - Final Update   - dilligence - 03/19/2021 05:40 PM  
 SP 6.9 PRO - Final Update   - tar - 03/19/2021 07:45 PM  
 SP 6.9 PRO - Final Update   - Edgar - 03/20/2021 11:19 AM  
 SP 6.9 PRO - Final Update   - Edgar - 03/20/2021 11:24 AM  
 SP 6.9 PRO - Final Update   - dilligence - 03/20/2021 05:13 PM  
 SP 6.9 PRO - Final Update   - dilligence - 04/07/2021 03:59 PM  
Keyword
 03/19/2021 12:29 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Edgar
Top-Tier Member

Posts: 1187
Joined: 04/03/2009

I've been using "DB" in its default mode (may have changed the transparency, but if so, only that) rather frequently for a few weeks now. I find it quite useful. I do have one question - when I say "click transfer" the GUI disappears from my screen with something remains running as seen by opening the Task Manager and finding it still there; is this the expected behavior? 



-------------------------

-Edgar
DPI 15.3, 64-bit Windows 10 Pro, OpenOffice & Office 365, Norton Security, Shure X2U XLR to USB mic adapter with Audio Technica DB135 vocal mic, Asus X299-Deluxe Prime, Intel Core i9-7940X (14 core, 4.3 GHz overclocked to 4.9 GHz), G.SKILL TridentZ Series 64GB (4 x 16GB) DDR4 3333 (PC4 26600) F4-3333C16Q-64GTZ, NVIDIA GIGABYTE GeForce GTX 1060 GV-N1060G1 GAMING-6GD REV 2.0 6GB graphics card with 3 1920x1080 monitors

 03/19/2021 12:40 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Edgar
Top-Tier Member

Posts: 1187
Joined: 04/03/2009

… and if so…

When I sort the task manager by memory usage it comes out near the top (50.2 MB), only surpassed by things like MediaMonkey and Dragon.

It has no icon in the tray nor the taskbar in this state. It has no entry in the Settings> Taskbar> Notifications section so I can't force it to show in the tray. 

The only way to "kill" it seems to be through Task Manager or a batch script (possibly triggered by some built-in SP Pro command which I have not discovered).

I propose that it get a tray icon and that said icon have a context menu with "Exit" as an item. As well, for those of us with fast systems, the configuration settings should have a checkbox setting which allows it to "Terminate with extreme prejudice" instead of "Terminate and stay resident".



-------------------------

-Edgar
DPI 15.3, 64-bit Windows 10 Pro, OpenOffice & Office 365, Norton Security, Shure X2U XLR to USB mic adapter with Audio Technica DB135 vocal mic, Asus X299-Deluxe Prime, Intel Core i9-7940X (14 core, 4.3 GHz overclocked to 4.9 GHz), G.SKILL TridentZ Series 64GB (4 x 16GB) DDR4 3333 (PC4 26600) F4-3333C16Q-64GTZ, NVIDIA GIGABYTE GeForce GTX 1060 GV-N1060G1 GAMING-6GD REV 2.0 6GB graphics card with 3 1920x1080 monitors

 03/19/2021 03:02 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
dilligence
Top-Tier Member

Posts: 1407
Joined: 08/16/2010

Hi Edgar,

 

Yes, this is the expected behavior. In order to keep the All-In-One DB relatively "crispy" when it comes to loading speeds we decided to make it merely hide after transfer (sort of a "sleeping" state) instead of fully unloading it.

The AIO DB has a much more complex structure than the relatively simple legacy SP Dictation Boxes (some of them are also available in SP 6 PRO package). The idea is that this will reduce loading speed after initial launch. This actually works very good.

 

However it should most definitely not occupy the amount of RAM it does on your system. When in idle state (hidden, no contents) the load should be about 17 MB.

When active, focused, and with a contents of, let's say about 6000 words it shouldn't take up much more RAM than about 26 MB.

 

Here's how it behaves in such a case on my system:

 

 

 

 

Processor/RAM load:

 

 

 

 

 

 

I suspect the issue is the result of conflicting config (temp) files on your system. Did this problem occur after the most recent 6.9 update?

 

Try the following. First kill the DB process by saying "Kill Dictation Box" and confirm.

Run the SP Cache Manager by saying "Cache Manager"  --> "click Clear All Files" and confirm with "Yes Please".

Preferably reboot after that as well. This should fix the problem. If not, then there's something else going on on your system and we need to look into this some further.

 

About the "sleeping" feature. If I remember correctly we had a checkable option for this in the beta versions of AIO DB. The user could choose to either make the box go into into "sleeping" mode after transfer or to completely unload the box, which will result in slightly longer loading speeds. Although some users may not find this a problem at all. 

 

I'm not a big fan of adding icons the notification area because some users already have more than enough items there (like Kevin ), besides I don't find tray icons particularly user-friendly.

 

But I will most definitely ask Tom to bring back sleep state as a checkable option :-).

Tom, if you're watching?



-------------------------


Auto Box© Demo now available



Statistics
32133 users are registered to the KnowBrainer Speech Recognition forum.
There are currently 0 users logged in.
The most users ever online was 12124 on 09/09/2020 at 04:59 AM.
There are currently 416 guests browsing this forum, which makes a total of 416 users using this forum.

FuseTalk Standard Edition v4.0 - © 1999-2021 FuseTalk™ Inc. All rights reserved.